Vlinder op plant

Ben je bezig om je tuin opnieuw te richten? Of ben je zoekende welke bloemen je je dit jaar in de tuin gaat zetten? Denk dan ook aan welke soorten bloemen en planten je in de tuin wil gaan planten die insecten aantrekken. Niet veel mensen houden hier rekening mee, maar insecten bevorderen een gezonde bodem die bloemen nodig hebben. Hierdoor kunnen ze groeien en zijn ze tot bron van voedsel voor vele andere diersoorten, bijvoorbeeld vogels. Lees je mee hoe je je tuin insectvriendelijk kunt inrichten?

Het belang van insecten

Niet alleen is een levendige tuin prachtig om naar te kijken, het is ook belangrijk voor de continuering van de insecten om je tuin insectproof in te delen. Door rekening te houden met welke bloemen en planten je kiest, draag je je steentje bij, want het gaat niet goed met insecten in Nederland. Denk aan de vlinders, de bijen, kevers of vliegen. Met elkaar zijn ze o zo belangrijk voor de natuur. Waarom ze zo belangrijk zijn? Vlinders en bijen zorgen ervoor dat bloemen bestuift worden, terwijl de andere insecten dode planten en dieren verwerken.

Bloemen die veel nectar produceren

Iedere tuin met bloemen kan al een groot verschil maken. Geen tuin is immers compleet zonder insecten, nietwaar? Bloemen die veel nectar produceren zorgen voor het meeste resultaat, want vlinders en andere insecten zijn gek op nectar. Bloemen die veel nectar produceren zijn bijvoorbeeld slangenkruid, kattenstaart of koninginnenkruid. Je komt kattenstaart overigens vaak tegen langs sloten. Daarom is deze plantensoort ideaal als voor bij een vijver.

Provence look

Een populaire bloem is bovendien lavendel. Van de geur moet je houden, maar door de prachtige paarse kleur geeft het iedere tuin een ware Provence look, alsof je even in Frankijk bent. Bijen en hommels genieten van de nectar, grote kans dat je de lavendel heen en weer ziet gaan door de vele insecten. Het meest optimale seizoen voor lavendel is de zomer, dus houd hier rekening mee met beplanting. Ben je juist op zoek naar een bloem die in het najaar (rond oktober en november) bloeit? Ga dan voor allium. Een echte herfstbloem die een mooie kleur meegeeft aan het herfstweer.

Oregano (marjolein)

Twee vliegen in één klap: plant oregano! Je kunt dit heerlijke kruid natuurlijk perfect gebruiken bij zelfgemaakte maaltijden. Ook niet onbelangrijk: insecten zijn erg dol op oregano. Een mooie aanvulling op je kruidentuin of juist het begin daarvan en ook nog eens bijdragen aan de levens van de insecten.