Advocaat

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dat geldt zeker voor ongelukken in en rondom het huis. Jaarlijks vinden er talloze ongevallen plaats die leiden tot letselschade. Voorkomen is beter dan genezen. Daarom geven we in dit artikel enkele tips om een veilige woon- en tuinomgeving te creëren en letselschade te vermijden.

Veiligheid in huis: voorkom ongelukken binnenshuis

1. Zorg voor goede verlichting
Een goede verlichting in huis is om ongelukken te voorkomen. Zorg ervoor dat alle ruimtes in huis goed verlicht zijn, zodat je geen obstakels over het hoofd ziet. Denk hierbij ook aan de trap en de hal, waar veel ongelukken gebeuren.

2. Houd de vloer vrij van obstakels
Rondslingerende spullen op de vloer kunnen gemakkelijk leiden tot struikelpartijen. Zorg ervoor dat je jouw spullen netjes opruimt en dat er geen losse snoeren over de vloer lopen. Ook vloerkleden en losliggend speelgoed van de kinderen zorgen vaak voor ongelukken.

3. Beveilig je trap
De trap is een van de gevaarlijkste plekken in huis. Zorg voor een stevige trapleuning en antislipmateriaal op de traptreden. Heb je kleine kinderen? Plaats dan traphekjes om te voorkomen dat zij van de trap vallen.

4. Installeer rookmelders
Rookmelders zijn van levensbelang. Ze waarschuwen je tijdig bij brand, zodat je snel kunt handelen. Plaats rookmelders op elke verdieping van jouw huis en controleer regelmatig of ze nog goed functioneren.

Veiligheid in de tuin: voorkom ongelukken buitenshuis

1. Onderhoud de bestrating
Slecht onderhouden bestrating kan leiden tot valpartijen. Zorg ervoor dat je terras en tuinpaden egaal en vrij van losliggende tegels zijn. Verwijder ook regelmatig onkruid en mos, dit kan namelijk glad worden bij vochtig weer.

2. Beveilig je vijver of zwembad
Heeft je een vijver of zwembad in uw tuin? Zorg dan voor een goede omheining of afdekking om te voorkomen dat kinderen of huisdieren erin vallen.

3. Snoei overhangende takken
Overhangende takken kunnen gevaarlijk zijn, zeker bij harde wind. Snoei regelmatig jouw bomen en struiken om te voorkomen dat takken afbreken en schade of letsel veroorzaken. Voorkomen is beter dan genezen.

4. Berg tuingereedschap op
Laat geen tuingereedschap rondslingeren in je tuin. Berg het netjes op in een schuur of tuinkast om te voorkomen dat je erover struikelt of jezelf verwondt.

5. Gebruik veilige speeltoestellen
Heb je speeltoestellen in jouw tuin, zoals een trampoline of schommel? Zorg dan dat deze goed zijn verankerd en voorzien van veiligheidsmaatregelen, zoals een valdempende ondergrond.

Als de preventieve tips toch niet voldoende blijken te zijn en u betrokken raakt bij een ongeluk in en rondom het huis, kan een letselschade advocaat u helpen. Maar wat doet een letselschade advocaat? Deze professional is gespecialiseerd in het verlenen van juridische bijstand aan slachtoffers van letsel en zal je begeleiden bij het verkrijgen van de juiste vergoeding en het rechtzetten van onrecht.