Tuinstijl

Is je huidige tuin een doorn in het oog? Er kunnen allerlei redenen zijn dat de tuin een opknapbeurt nodig heeft. Het kan ook zomaar zijn dat je de huidige tuin je niet meer bevalt – een nieuwe tuin is dan een logische vervolgstap. In deze blog lees je een aantal tips als je van plant bent om een nieuwe tuin aan te leggen.

Het eerste ontwerp

Allereerst dien je de keuze te maken of je deze klus zelf gaat opknappen of dat je het laat uitbesteden. Voor beide opties valt iets te zeggen; het is natuurlijk maar net wat bij je past en of je er de tijd voor kunt vinden. Een nieuwe tuin begint bij een fraai ontwerp. Wat wil je met de tuin? Aan welke voorwaarden moet het voldoen? Welke facetten wil je terug laten komen in de nieuwe tuin? Als je gek bent op barbecueën en relaxen met familie en vrienden, dan moet je daar rekening mee houden in het ontwerp. En ben je een echte zonliefhebber, dan mag een loungeplek in de tuin zeker niet ontbreken. Komen er vaak (kleine) kinderen op bezoek? Velen richten hun tuin kindvriendelijk in. Allerlei onderwerpen waar goed over na moet worden gedacht. Het is dan ook zinvol om al deze ideeën, wensen en verwachtingen overzichtelijk bij elkaar te verzamelen. Deze ideeën kun je eventueel ook voorleggen aan een hoveniersbedrijf.

Tuinstijl

Daarnaast is het handig om te bepalen wat voor soort stijl je nieuwe tuin gaat zijn. Er bestaan veel verschillende tuinstijlen. Denk bijvoorbeeld aan de moderne tuinstijl, een landelijke tuin of een lounge stijl. Iedere stijl heeft weer andere kenmerken. Zet de voor- en nadelen naast elkaar op een rijtje en bedenk goed wat voor soort stijl het beste bij je past. Hecht je niet zoveel waarde aan een tuin en heb je geen zin om de tuin vaak bij te houden, dan zou de onderhoudsvriendelijke tuin een overweging kunnen zijn. Houd je daarentegen van veel bloemen, borders met beplanting en wil je het liefst zoveel mogelijk groen in de tuin, dan past de klassieke tuin wellicht beter bij je.

Oriënteren en inspireren

Het is goed om te weten dat je niet alles zelf hoeft te bedenken. Ben je inspiratieloos? Geen paniek! Belangrijk is het dat je je blijft oriënteren. Zo kom je vaak op nieuwe ideeën voor jouw nieuwe tuin. Laat je dan ook goed adviseren door professionals, bekijk video’s op internet en afbeeldingen om tot nieuwe initiatieven te komen.